Ekhagens matpolicy
Matens huvudsyfte är att ge barnen goda matvanor, matglädje, främja deras hälsa och ge dem energi för lek och lärande. Måltiden ska alltid vara en lugn och trevlig stund då barnen och pedagogerna äter tillsammans. Kontinuerligt görs avstämningar mellan styrelsen och rektor samt övrig personal angående maten. Maten ska vara god, näringsriktig och varierad och få barnen att känna matglädje
De drycker som serveras på förskolan är vatten eller mjölk, vatten till lunchen och mjölk till frukost och mellanmål. Frukt och färska grönsaker serveras varje dag.
Frukost
Till frukost serverar vi ett varierat utbud av gröt eller yoghurt med müsli och flingor eller ägg. Varje dag finns dessutom smörgås med olika pålägg. Barnen som ska äta frukost lämnas i god tid innan.
Fruktstund
På förmiddagarna serveras frukt som första mellanmål.
Lunch
Ekhagen beställer luncherna som dagligen körs ut till förskolan av leverantören. Maten är nylagad och minst 75% från grunden med råvaror av hög kvalitet. Luncherna består av 15% ekologiska råvaror. Vi har en vegetarisk dag i veckan samt en dag där det serveras soppa per vecka. I tillägg till dagens lunch serveras flera olika sorters grönsaker varje dag.
Mellanmål
Till mellanmål serveras oftast smörgås med olika pålägg, samt frukt och grönsaker. Vissa dagar serverar vi även andra mellanmål såsom smoothie, korv med bröd, pannkakor med mera.
Socker
Sparsam användning av socker och söta livsmedel. Vid enstaka årliga festligheter på förskolan kan något sött förekomma, till exempel vid sommarfesten serveras tårta och vid luciafirande serveras lussebulle och pepparkaka. I övrigt serveras inte kakor, godis, juice eller saft. Lättsockrat äppelmos, lingonsylt och ketchup används på förskolan.
Födelsedagar
Födelsedagar firas på förskolan med frukt som barnet som fyller år själv väljer ut.
Bröd
Vi serverar nyckelhålsmärkta bröd.
Krav & Ekologiskt
Nedan fyra varor anses viktiga att köpa ekologiskt och Ekhagen strävar därför efter att göra detta.
Bananer och vindruvor
Kött – exempelvis påläggsskinka och korv
Mejeriprodukter – ost, mjölk, yoghurt etcetera.
Kaffe
I den mån det är möjligt prioriteras närproducerade livsmedel framför alternativ som producerats långväga från.